Tipuri de materiale

Tipuri de materiale

tipuri_de_materiale_400Hainele pot fi confectionate din diferite tipuri de materiale. Materialele pentur haine pot fi gasite intr-un numar variat, iar hainele pot fi realizate dintr-un singur tip de material sau dintr-o gama diversa de materiale. Tipurile de materiale folosite la realizarea hainelor pot fi impartite in primul rand in doua categorii: materiale naturale si materiale sintetice.

Hainele sunt, in general, factute din panza. Exista un numar foarte mare de tipuri de panza, cu nume utilizari diferite. Principalele diferente dintre tipurile de panza constau in modalitatea de obtinere a panzei (tesute sau tricotate si modul in care oricare dintre aceste tehnici au fost puse in aplicare), din ce fibra au fost realizate si ce greutate au. Diferite tipuri de panza sunt folosite pentru diferite tipuri de haine.

Cele mai comune materialele naturale includ:
- panza (de obicei realizata din bumbac, in, lana, ramie sau matase)
- denim
- piele
- blana

Unele haine sunt realizate din fibre sintetice, realizate de om si care nu sunt biodegradabile, realizate in principal din petrochimice:
- Nylon: a fost realizat pentru prima data in 1935. Nylonul este un material thermoplastic matasos. A devenit celebru cand a inceput sa fie folosit in dresurile pentru femei in 1940. A fost conceput ca o solutie sintetica pentru a inlocui matasea in diferite produse, dupa ce matasea a devenit rara in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
- Polyester: include ingrediente chimicale aparute in mod natural si sintetice. Poliesterii naturali si cativa sintetici sunt biodegradabili, dar majoritatea materiallelor din poliester nu sunt. Poliesterul isi poate schimba forma dupa ce a fost aplicata caldura si este inflamabil la temperaturi foarte rificate. In apropierea flacarilor, poliesterul se miscoreaza. Fibrele de poliester au tenacitate mare si E-module, precum si o absorbtie redusa de apa si contractie minima in comparatie cu alte fibre industriale.
- Elastanul (sau spanexul) este cunoscut pentru elasticitatea sa exceptionala. Acesta este mai puternic si mai durabil decat cauciucul, un concurent non-sintetic major. Elastanul a fost inventat in 1959 de catre Charles Lewis French Jr. si Taylor.

Printre fibrele utilizate la realizarea materialelor pentru haine, mai putin cunsocute se numara:
- Acetat
- Bambus: avand in vedere ca fibrele de bambus sunt foare scurte, acestea nu pot fi transmormate printr-un proces natural in fire textile; tocmai de aceea procesul de realizare a panzei dinfibre de bambus este unul chimic.
- Cupru
- Canepa: fibr de canepa a fost utilizata la scara larga de-a lungul istorie. Articole de la funie pana la materiale industriale au fost realizate din canepa. Canepa a fost adesea folosita pentru a realiza panzele de navigatie.In prezent exista o industrie modesta de canepa, iar fibrele de canepa pot fi folosite in imbracaminte.
- Flanel: este o teatura moale, de diferite fineturi. Flanelul a fost initial realizat din lanan cardata sau fire de lana pieptanata, dar acum de cele mai multe ori este realizat din fie din lana, bumbac. Flanelul poate fi periat petru a crea moliciune suplimentara sau poate fi lasat nepieptanat.
- Iuta: covorasele de iuta sunt folosite pentru a preveni eroziunea cauzata de inundatii, atunci cand vegetatia naturala devine instabila. In acest scop, o fibra naturala si biodegrada este esentiala.
- Lyocell: este o fibra de celuloza regenerata facuta din pasta dizolvata (pasta de lemn albit).
- PVC: clorura de polivinil
- Rayon: este o fibra de celuloza regenerata fabricata. Acesta este realizat din celuloza purificata, in principal din pasta de lemn, care este convertit intr-un compus chimic solubil.
- Bumbac reciclat sau recuperat
- Pet reciclat
- Hartie reciclata
- Tyvek: este un brand de fibre de polietilena de inalta densitate, un material sintetic; numele este o marca inregistrata a DuPont.