Gradarea prin metoda de calcul proportional:
Gradarea prin metoda de calcul proportional se realizeaza pornind de la tiparele de model definitivate pentru o tipodimensiune, de obicei tipodimensiunea medie,din gama in care se confectioneaza un anumit model.
Gradarea prin calcul proportional se executa prin parcurgerea urmatoarelor etape:
1. Se calculeaza cresterile interdimensionale pentru segmentele constructive si se stabilesc cotele de gradare pentru fiecare punct caracteristic, in raport de sistemul de axe unic ales, atasat fiecarui element de produs. Marimea cotelor de gradare se poate determina prin calcul analitic, se poate stabili pe cale grafica sau prin procedee combinate.
Calculul cresterilor interdimensionale ale unor segmente constructive se poate realiza in diferite variante. Astfel, unii autori calculeaza unul si acelasi segment de tipar pentru doua tipodimensiuni succesive si stabilesc cresterea interdimensionala ca diferenta dintre cele doua valori. Acest mod este practicat curent in industrie, unde se utilizeaza indicatiile din STR, sau din tabelul dimensional intocmit pentru modelul respectiv. Altii calculeaza valoarea unuia si aceluiasi segment pentru doua tipodimensiuni extreme, fac diferenta dintre aceste valori si o impart in (n +1) parti egale, un n reprezinta numarul de tipodimensiuni dintre cele doua cu care lucreaza. Cresterile interdimensionale nu depind de termenii constanti din relatiile de calcul, ci doar de variatia parametrilor constructivi la trecerea de la o tipodimensiune la alta, astfel ca atunci cand se cunoaste modul de constructie a tiparului de model cresterile interdimensionale se pot calcula pe baza termenilor variabili din relatia de calcul, in care se introduce variatia parametrilor dimensionali.
2. Pe fiecare reper se fixeaza sistemul de axe initial si se marcheaza punctele caracteristice. Acestea se noteaza fie în acelasi mod ca si in constructia de tipare, fie cu anumite simboluri cifrice sau literale, intr-o anumita ordine de parcurgere a conturului tiparului.
3. In fiecare punct caracteristic de pe contur se fixeaza un sistem de axe rectangulare paralele cu axele sistemului initial si, in directia axelor, se asaza succesiv cotele de gradare stabilite, pentru a obtine punctele caracteristice ale tiparelor pentru tipodimensiunile mai mari si, cu semn schimbat, pentru tipodimensiuni mai mici decat cea de referinta.
4. Punctele caracteristice de acelasi numar de ordine se unesc prin linii de contur, asemenea cu cele trasate pe tiparul originar, si se obtin astfel tiparele de model pentru restul tipodimensiunilor din gama respectiva.