Croitorie pentru incepatori

Croitorie pentru incepatori

descrcare_01Primii pasi in croitorie

Croitoriea este o activitate pentru persoanele care au rabdare si care sunt foarte perseverente. Daca ai de gand sa te apuci de acest gen de activitate, trebuie sa stii ca la inceput cel mai probabil nu vei reusi sa realizezi ceea ce vrei, insa cu exercitiu practica multa vei avansa usor, usor. Inainte sa te apuci de treaba trebuie sa tii cont de cateva aspecte:

1. Ai nevoie de o masina de cusut
2. Trebuie sa ai foarte multa rabdare
3. Nu uita de creta de croitorie
4. Trebuie sa ai cateva cunostinte de baza in matematica (sa faci calcule de baza de adunare, scadere, inmultire, impartire) si trebuie sa stii si cateva notiuni de baza de geometrie (ce inseamna perpendicular, paralel, unghi drept etc.)
5. Ar fi bine sa ai un caiet de calcule croitoricesti. Cel mai probabil la nceput vei arunca foarte mult material, dar nu te descuraja.
6. Ai nevoie de o foarfeca foarte bine ascutita si un fier de calcat
7. Incearca sa exersezi pe timp de zi, atunci cand ai o lumina mai buna.
8. Nu iti fie frica sa experimentezi si s ate familiarizezi cu masina de cusut.

Cum luam masuri
Inainte sa te apuci de taiat materiale, nu uita ca exista niste dimensiuni necesare construirii unui tipar. Pentru asta ai nevoie de persoana pe care vrei s-o masori, de un centimentru, o foaie si ceva de scris. Nu uita sa inconjori talia cu o panglica de 1cm. Te ajuta la masuratoare.


IC este inaltimea corpului. Aseaza persoana,desculta, langa un perete si masoara distanta din podea pana in crestet. Sau invers, cum iti este mai simplu.

Masurile de lungime se fac in felul urmator:
Lt este lungimea spatelui pana in talie. Masoara de la osul cefei pana la partea inferioara a panglicii.

Lpr(L fusta/Lpantalon) este lungimea produsului. Masoara in functie de dorinta fiecaruia.
Lf este lungimea fetei. Nu lungimea fetei tale care se sperie de o bucata de material si trei operatii matematice. Este vorba despre lungimea fetei produsului tau. incepe masurarea de la umar, trecand centimetrul peste partea cea mai dezvoltata a bustului, pana la marginea inferioara a panglicii.
Lp este lungimea pensei de bust. Fixezi centimetrul la umar, treci peste partea cea mai dezvoltata a bustului apoi lasi sa „cada” liber. Varful pensei este locul unde centimentrul se desparte de bust.
Lu, lungimea umarului si Lm,lungimea manecii, se iau impreuna. Fixezi centimetrul la baza gatului si continui pe linia umarului si a mainii intinse pana la incheietura degetului mare cu palma. in functie de forma manecii separi cele doua masuri.
Nu uita sa notezi.

Urmatoarele tipuri de masuri sunt cele de circumferinta. Se face inconjurul corpului dupa cum urmeaza:
CB, circumferinta bustului – peste partea cea mai dezvoltata a bustului
CT, circumferinta taliei – pe directia panglicii legate in talie
CG, circumferinta gatului – la baza gatului
Vei nota aceste masuri atat intregi cat si pe jumatate (fiecare masuratoare o imparti la 2)

Ultimele masuri sunt cele de latime:
ls este latimea spatelui. O masori de la o incheietura la alta a bratului, trecand centimetrul peste partea cea mai dezvoltata a omoplatilor
lf este latimea fetei. O masori deasupra bustului,de la o incheietura la alta a bratului

Vei mai masura distanta dintre sani pentru determinarea pozitiei pensei de bust.

Nu vei avea nevoie de toate aceste masuri daca vrei sa-ti faci o fusta, un pantalon sau o vesta. Dar este bine sa stii ce trebuie sa masori si cum, inainte sa te apuci de treaba.