Camasa

camasa_400Camasa Unui GENTLEMAN

Camasa barbateasca moderna are o istorie lunga, desi forma sa actuala a inceput sa capete contur abia la sfarsitul secolului al XIX-lea. Barbatii isi imbracau si isi scoteau camasile peste cap. Totusi, la acea vreme camsa era deja de mult timp consacrata ca articol de vestimentatie exterioara. Pana in secolul al XVII-lea, camasa se purta sub imbracamintea de exterior, fiind vizibila numai la guler. Ca urmare, la inceput a fost privita ca o piesa de lenjerie intima si neputand sa zdruncine pana in ziua de azi multele asocieri cu radacinele sale. Mai mult decat atat, gestul barbatului de a-si scoate sacoul neinvitat, mai ales in prezenta unei femei este privit ca un faux pas.

Cele Mai Bune Camasi

O camasa buna are balene detasabile pentru guler, in caz ca forma o cere. Acesta este mai ales cazul gulerelor drepte si al celor largi, balenele fiind nepotrivite la camasi cu guler moale si nasturi pe aripi.Originea platcii se regaseste in stilul traditional de confectionare a camasii. Deoarece oamenii au in general umerii de inaltimi diferite, platca se utilizeaza pentru a ajusta perfect croiala camasii la statura clientilor. Din pacate, modelele se potrivesc perfect numai la camasi de gata foarte bune, acest lucru fiind insa o regula in cazul camasilor facute la comanda. De exemplu, dungile sau carourile trebuie sa se imbine exact acolo unde umarul intalneste maneca. Cu cat cusatura are mai multe impunsaturi, cu atat va fi mai durabila, o cusatura buna avand cca 8 impunsaturi per cm. Cusaturile, chiar si cele duble paralele, se cos intotdeauna cu un singur ac.  Nasturii traditionali din sidef  sunt caracteristica obligatorie a unei camasi bune. Clinul, o bucata triunghilura de material, se adauga la obicei pentru a intari continutul dintre piept si spate. Veti gasi acest detaliu la toate camasile bune. La camasile de calitate, materialul se pliaza de cateva ori acolo unde intalneste manseta. In plus, exista deseori si un mic nasture deasupra mansetei, care impiedica deschiderea manecii si dezgolirea bratului in mod nemagulitor.

Arta De A Purta Camasa

Modalitati Incorecte:

1) Multi barbati cumpara camasi cu maneci prea scurte. Altii acorda importanta lungimii manecilor, dar uita ca o camasa ajunge la dimensiunea finala abia dupa ce este spalata de patru sau cini ori. Ca urmare la cumparare camasa nu trebuie sa aibe lungimea finala la maneci sau dimensiunea finala la gat.

2)Gulerul camasii trebuie sa aibe o dimensiune astfel aleasa incat nodul cravatei sa nu ridice varfurile de pe pieptul camasii. Varfurile gulerului trebuie sa ramana pe pieptul camasii chiar si atunci cand intoarceti capul.

3)Daca marginea exterioara a gulerului camasii nu este acoperita de rever, inseamna de obicei ca gulerul nu este croit perfect.

4)Gulerul camasii este prea ingust daca este acoperit la spate de gulerul unui sacou bine croit.

5)Gulerul camasii trebuie croit astfel incat nodul sa stea exact in mijlocul partii de sus al triunghiului si sa nu alunece.

Modalitati Corecte:

1)Cand manecile au lungimea corecta, mansetele trebuie sa acopere incheietoarea si sa ajunga la baza degetului mare. Maneca trebuie sa fie destul de lunga chiar si cand bratul este indoit, nu numai cand ramane in pozitie verticala. In cazul contrar daca stati asezati si ridicati bratele maneca de la camasa va intra in cea a sacoului.

2)Varfurile unui guler bine croit atinge pieptul camasii si nu se vor ridica atunci cand miscati capul. Ele sunt fixate in aceasta pozitie chiar de nodul cravatei, pentru ca acest lucru sa se intample, gulerul trebuie sa aiba o anumita dimensiune.Gulerele camasilor adevart bune sunt intotdeauna destul de mari pentru a se potrivi bine, indiferent daca moda dicteaza ca acestea sa fie late sau ingustate.

3)Marginea exterioara si varfurile gulerului nu trebuie acoperite de rever. Numai astfel se poate crea o armonie perfecta intre liniile gulerului camasii, cravatei, si reverul care le inconjoara.

4)Daca are latimea corecta, gulerul camasi nu va fi acoperit la spate de sacou, cu conditia ca aceasta sa fie bine croit.

5)Nodul cravatei trebuie sa stea exact in triunghiul dintre cele doua laturi ale gulerului si sa ramana acolo, indiferent daca nasturele de sus al camasii este inchis sau nu.

Spalarea Si Calcarea Corecta A Unei Camasi

Cel mai bine ar fi sa luati camasile de pe sarma cand sunt inca umede. In cazul in care camasa este prea uscata, trebuie sa o umeziti bine. Tineti camasa umezita o jumatate de ora intr-o punga de plastic. Incepeti cu una dintre maneci. Calcati-o  usor, incepand de la mijloc. Calcati de la mijloc catre capat, altfel materialul se va cuta usor. Dungile se calca abia la sfarsit. Manseta simpla se calca cu nasturii in sus. Manseta dubla trebuie tratata diferit. Se desface manseta si se calca perfect intinsa. Asezati spatele camasii cu dosul pe scandura de calcat. Intindeti bine camasa si neteziti-o. Avezi grija la cuta din spate. ea trebuie calcata uniform. Calcati gulerul dinspre varfuri, astfel incat sa nu ramana cute in material la exterior. Acest aspect este foarte important la gulerele moi. Calcati pieptul camasii. Mai intai asezati o jumatatea accestuia pe scandura, cu fata in sus si neteziti-o. Cel mai bine este sa pastrati camasile agatate. Sau le puneti calcate atunci cand aveti nevoie de ele, imbracatile imediat ce se racesc.