Fibrele poliamidice sunt constituite din macromolecule filiforme (fără catene laterale) în care grupele amidice, care sunt polare şi hidrofile, alternează cu porţiuni de catene hidrocarbonate nepolare şi hidrofobe, asemănător cu structura fibrelor proteinelor.
Dintre fibrele poliamidice cele mai folosite menţionăm: Nylon 6,6 şi Nylon 6 (Relon, Perlon L, Capron). Aceste fibre sunt folosite pentru obţinerea: articolelor turnate, a textilelor şi a suturilor medicale. Fibrele de nylon sunt rezistente şi mult mai elastice decât mătasea şi relativ insensibile la umezeală şi mucegai.
Fibrele poliesterice au ca reprezentant important Terilena (Terom, Dacron) care rezultă prin poliesterificarea (cu eliminare de apă) a acidului tereftalic cu 1,2-etandiol. Acest tip de fibre au caracter puternic hidrofob şi sunt rezistente la lumină , căldură, şifonare.
Fibrele poliacrilonitrilice (Melană , PNA, Acrilon) se obţin prin polimerizarea acrilonitrilului.
Fibrele sintetice şi artificiale încearcă în mare măsură să se apropie de aspectul fibrelor naturale. Astfel, mătasea vâscoză şi
mătasea acetat imită mătasea naturală , fibrele poliamidice şi poliacrilonitrilice, imită lâna, iar fibrele poliesterice, bumbacul. Pentru diminuarea inconvenientelor ce apar la utilizarea acestora la fabricarea îmbrăcămintei, inconveniente legate mai ales de caracterul lor hidrofob, ele se utilizează de multe ori în amestecuri cu fibrele naturale al căror aspect îl mimează.
Fibrele artificiale din celuloză regenerată
Cel mai important produs de acest tip este vâscoza. Vâscoza este constituită din macromolecule de ceuloză aproape pură cu un grad de polimerizare mai mic decât al celulozei din bumbac şi cu o rezistenţa mecanică mai scăzută. Fibrele de vâscoză sunt mai hidrofile decât cele de bumbac. O altă fibră artificială de celuloză regenerată este mătasea cuproxam. Comportarea acestei fibre artificiale este asemănătoare cu cea a vâscozei.
Fibre artificiale din celulozã modificatã chimic
Importante sunt în prezent fibrele de acetat de celulozã, așa numita mãtase acetat. Țesãturile din mãtase acetat sunt mai rezistente dar mai puțin higroscopice decât cele din mãtase vâscozã.